Nee zeggen kan lastig zijn om veel verschillende redenen. Vanuit de drijfveren is goed te herkennen wat iemand moeilijk vindt en welke stijl van nee zeggen het beste bij iemand past.

Gele drijfveer: de vraag checken
Iemand met een sterke gele drijfveer wil eerst begrijpen waar het om gaat en of het klopt. Dus er komen waarschijnlijk eerst vragen terug. Nee zeggen is voor een geel persoon niet moeilijk als de vraag niet klopt of onlogisch is. Nee zeggen is ook niet moeilijk als het met inhoudelijke argumenten onderbouwd wordt. Een alternatief voor nee kan ook worden geboden. De gele persoon is goed in out of the box denken en kan dus een andere creatieve oplossing voorstellen die wellicht beter werkt.

Groene drijfveer: nee zeggen is moeilijk
Iemand met een sterke groene drijfveer vindt het moeilijk om nee te zeggen. Deze persoon stelt de ander centraal en elke hulpvraag zet in beweging. Nee zeggen voelt als iemand teleurstellen en dat wil een groen persoon niet. Pas in tweede instantie denkt deze persoon na of hij dit wel wil doen en hoe en wanneer. Een goede stijl om nee te zeggen voor een groen persoon is om vragen te stellen: ik wil je graag helpen; wanneer, hoe, wat verwacht je? En dan samen de conclusie trekken dat je het niet moet doen of doorverwijzen naar iemand anders die beter kan helpen.

Oranje drijfveer: is er voordeel te behalen?
Iemand met een sterke oranje drijfveer denkt direct na over of er voordeel te behalen is door iets te doen. Zo niet, dan is het antwoord heel simpel. Of als een belangrijk persoon de vraag stelt, dan worden er uitvluchten gezocht. De oranje persoon kan zich in plaats daarvan ook bedenken dat hij door nee te zeggen de ander een dienst bewijst als hij dat toelicht. Een oranje persoon is heel resultaatgericht en efficiënt en zal in een oogwenk overzien wat de beste manier is om een resultaat te behalen.

Blauwe drijfveer: nee zeggen als de opdracht onduidelijk is
Iemand met een sterke blauwe drijfveer zegt alleen nee als de vraag of de opdracht onduidelijk is. Een blauw persoon is heel loyaal en neemt met toewijding iets op zich. Nee zeggen is moeilijk en voelt als tegen het systeem in gaan. Totdat de blauwe persoon zich realiseert dat door zijn behoefte aan duidelijkheid en zekerheid het werk beter gestructureerd wordt en nee zeggen juist zinvol is om het op tijd af te krijgen.

Rode drijfveer: geen moeite met nee zeggen
Iemand met een sterke rode drijfveer heeft geen enkele moeite met nee zeggen. Als een rood persoon iets niet wil dan doet hij het niet en zal niet eens de moeite nemen om nee te zeggen. Laat staan uit te leggen. Een rood persoon doet alleen iets dat hij niet wil als de ander dat verdient op basis van respect, macht of omdat het echt een goede maat is.

Paarse drijfveer: voelt het goed voor de groep?
Iemand met een sterke paarse drijfveer stelt de veiligheid en geborgenheid in de groep voorop. Het groeps-(familie-, organisatie-, team-)belang gaat voor het individuele belang. Een paars persoon zegt alleen nee tegen iemand van buitenaf die iets vraagt dat niet goed voelt/lijkt voor de groep. Dat is een sterke intuïtieve drijfveer die het niet moeilijk maakt nee te zeggen, bescherming staat voorop.

Door nee te zeggen kun je vaker doen waar je goed in bent
Net als in het vorige blog over nee zeggen blijf ik benadrukken dat je jezelf serieus moet nemen bij het nee zeggen. Het helpt je keuzes maken, geeft inzicht in wat je belangrijk vindt en leert je beter te doen waar je goed in bent.

Meer weten over je drijfveren en hoe deze jou kan helpen je talenten in te zetten?
Neem dan contact met ons op.