‘Goed communiceren is eigenlijk zo moeilijk!’ Bedacht ik afgelopen vrijdag toen ik over de markt liep en heerlijke mini taartjes kocht bij Waldo. Terwijl ik tevreden wegliep van de kraam hoorde ik de mevrouw na mij vragen ‘Zijn dit “normale” taartjes?’. Daar heb ik mijn hele rondje over de markt nog over nagedacht.

‘Normaal’
Ik schoot in de lach. Ik vond het eerlijk gezegd een domme vraag van die mevrouw. Want wat is ‘normaal’? Ik dacht wat minachtend, deze mevrouw wil alleen normaal en niet iets nieuws of anders uitproberen. Ze wilde alleen wat ze kende.

Die opmerking over ‘normaal’ klonk ook een beetje aanmatigend of verwijtend: ‘Zijn deze taartjes wel normaal?’ Mochten ze er eigenlijk wel zijn? Was het niet eigenlijk een discriminerende vraag? Daarna bedacht ik dat deze mevrouw eigenlijk heel open en eerlijk was. Ze wilde graag weten of het leek op wat zij kende en wat ze lekker vond. Zij was duidelijk in het centrum van haar wereld met haar eigen normaal en dat nam ze als referentiepunt om iets anders mee vergelijken. Heel normaal om zo te communiceren eigenlijk!

Communicatie en talent
We nemen allemaal ons eigen normaal als uitgangspunt. Daar zijn we ons meestal niet van bewust. Deze mevrouw zei dat wel heel expliciet. Ze omschreef alleen niet wat zij normaal vond. Mijn conclusie was dat het belangrijk is te weten dat iedereen in principe uitgaat van zijn eigen normaal en dat als je zuiver (zonder ruis) wilt communiceren, je ook moet weten en zeggen wat je referentiekader is; waar je vanuit gaat. Dat maakt communiceren een stuk duidelijker.
Het meisje van de taartjeskraam gaf overigens een heel goed antwoord. Ze noemde op wat het voor taartjes waren, citroen-merengue, pecannoten taartje. Daarmee hielp ze de mevrouw bij het beoordelen of het ‘normaal’ was. Zij deed waar ze goed in was, praktisch en duidelijke antwoorden geven en een lekker taartje verkopen. Ik deed ook waar ik goed in ben, nadenken over hoe het zit en waarom.

Drijfveren
Ik realiseerde me dat ik in deze situatie mijn sterke gele drijfveer volgde, namelijk willen begrijpen en doorgronden. Precies zoals ik het altijd uitleg tijdens coaching. Je drijfveren zeggen iets over je wereldbeeld, ze voorspellen je gedrag en geven aan hoe je reageert in een bepaalde situatie. Het was weer heel herkenbaar!

Wil je meer weten over drijfveren?
Wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.