“Werkzekerheid zit in skills niet in het contract” (FD 20 juli 2020). Wat wordt hiermee bedoeld? Aan de ene kant gaat het om de noodzaak om je doorlopend te blijven ontwikkelen en dat je door bij- en omscholing veranderingen op de werkvloer en in de maatschappij bij kunt houden. Hoe weerbaar je bent op de arbeidsmarkt, hangt direct samen met doorlopende ontwikkeling. Een leven lang leren wordt steeds belangrijker.

De noodzaak om zelf na te denken over je ontwikkeling
De andere kant, de noodzaak om zelf na te denken over je ontwikkeling, vinden wij bij Doen Waar Je Goed In Bent net zo belangrijk. Je verandert zelf en blijven leren is van belang om je eigen persoonlijke verandering vorm te geven door de skills te leren die daarbij horen. Dan betekent weerbaarheid, dat je tegen een stootje kan, dat je je breed ontwikkeld hebt en weet hoe en waar je tot je recht komt. Intrinsieke motivatie is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen en niet omdat het moet. Laat het dus niet over je heen komen welke opleidingsprogramma’s jij ‘moet’ volgen, maar bedenk zelf waar je naar toe wilt en hoe je daar kunt komen.

Brede inzetbaarheid: nu en in de toekomst
Bij een goed employabilitybeleid gaan medewerkers en management met elkaar in gesprek over brede inzetbaarheid en ontwikkeling op korte en lange termijn. Welke skills zijn nodig voor de toekomst? Hebben we dat in huis en moeten we mensen opleiden? Wie kan en wil dat? Mensen met de bereidheid en het talent om te leren, worden nu opgeleid en hebben straks betere kansen op de arbeidsmarkt.

Een leven lang leren in de praktijk
Een bekend voorbeeld van een leven lang leren is de permanente educatie die verplicht is voor bepaalde beroepsgroepen en branches zoals advocatuur, notariaat en banken. IT-bedrijven hebben vaak een groot opleidingsbudget om alle ontwikkelingen bij te houden. Uiteraard kiezen medewerkers zelf welke opleidingen ze gaan doen in een jaar, naast de verplichte opleidingen om je vak bij te houden.

Meer weten over een leven lang leren?
Wil je een beeld krijgen over hoe jij je eigen werkzekerheid kan creëren? Of wil je meer weten over subsidiemogelijkheden voor loopbaanadvies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.