Mentale weerbaarheid
2 - december - 2021Nederland-Noorwegen, gaan we naar het WK of niet? Het kw...
Lees meer
Door de crisis verandert er opeens erg veel. Ongevraagd, ongewenst en het is onvoorspelbaar. Dat brengt zorgen met zich mee, maar biedt ook kansen. Nadenken over de mogelijkheden die de veranderingen met zich meebrengen, geeft je nieuwe inzichten waarmee je tijdens of na de crisis aan de slag kan. Hoe pak je dat aan? In deze blog delen we tips om na te denken over je loopbaan tijdens de coronacrisis.
Behoud de regie
Het belangrijkste is misschien wel dat je blijft geloven in je zelfoplossend vermogen. Deze crisis overkomt ons. We hebben er geen invloed op. Vooral in het begin van de ‘lockdown’ was het erg wennen en zoeken. Ik merkte dat het op mij een verlammende werking had. Het effect van een onzichtbare dreiging waardoor ik afwachtend werd, niet goed wist wat te doen en dus zo min mogelijk deed. Nu we er meer aan gewend zijn en een beter beeld hebben van het probleem en de toekomst, wordt het tijd er niet meer passief mee om te gaan. Het probleem zelf kunnen we niet veranderen, maar wel hoe we ermee omgaan. Die houding helpt mij actiever mijn eigen leven in te richten zoals ik het graag wil, binnen de huidige maatregelen en adviezen.
5 tips om na te denken over je loopbaan tijdens de coronacrisis
Ik las een goede column van Ben Tiggelaar in de NRC van 9&10 mei jl. over dit onderwerp. Ik heb er een paar tips uitgehaald en aangevuld met ervaringen uit onze eigen praktijk van (loopbaan)coaching en netwerken.
Tip 1: Doe het niet alleen
Reflectie is goed, maar wensen en ideeën uitspreken werkt beter. Door het te moeten formuleren en door de feedback van de ander krijgen je ideeën meer vorm.
Tip 2: Schrijf op wat je niet wil missen
Wat heb je geleerd in deze thuiswerkperiode? Wat ervaar je als positief? Zowel in de manier van werken, als de afspraken thuis met anderen. Nu je minder bent afgeleid door collega’s en de dynamiek op de werkvloer, komt beter naar voren wat de fijne kanten zijn van je werk en/of wat je erg mist. Schrijf deze punten op, het geeft je inzicht in wat je in ieder geval niet zou willen missen in welke rol en waar dan ook.
Tip 3: Zie de punten die je niet wil missen in een ander perspecfief
Bedenk hoe je deze punten ook zou kunnen doen in een andere omgeving of in een andere rol. Nu je meer afstand hebt, kan je het makkelijker in een ander perspectief zien.
Tip 4: Maak een virtuele testrit
Maak een virtuele testrit (leuke term van Ben Tiggelaar). Bedenk en beschrijf (samen met iemand anders) hoe je leven eruitziet als je een bepaalde keuze maakt voor een nieuw perspectief.
Tip 5: Test je virtuele werkelijkheid in de prakijk
Ga netwerken, meet je virtuele werkelijkheid aan de realiteit. Zoek mensen die je kent (of via via) die werkzaam zijn in de rol of omgeving waar jij je een beeld van wil vormen. Vraag aan mensen die recent een stap hebben gemaakt in hun loopbaan, hoe ze dat hebben gedaan en hoe ze zich voorbereid hebben.
Meer weten?
Zoek je daarbij iemand die jou goede vragen kan stellen? Die met je mee kan denken, die je tips kan geven over netwerken? Neem dan contact op met ons, tijdens deze coronatijd denken we graag met je mee via één van de digitale kanalen. Tot Zooms!