Aandacht maakt alles beter. Dat geldt zeker voor leidinggeven tijdens de coronatijd, waarin thuiswerken de norm is. Je stijl van leidinggeven aanpassen op thuiswerken vraagt inlevingsvermogen en creativiteit. Best lastig omdat je minder goed weet wat er speelt, hoe het met de collega’s gaat, hoe het gaat met de samenwerking en sfeer onderling. De gewone spontane contactmomenten zijn weggevallen. Dat betekent dat je nu expliciet moet gaan organiseren om te horen wat je vroeger ‘vanzelf’ hoorde of kon aanvoelen. In deze blog delen we vijf aandachtspunten voor leidinggeven tijdens het thuiswerken.

Voordelen van het thuiswerken
Het thuiswerken brengt niet alleen extra uitdagingen, het zorgt ook voor positieve ontwikkelingen. De efficiëntie is waarschijnlijk toegenomen. Er wordt minder lang overlegd, met niet teveel mensen, de voorbereiding is beter want stukken worden van tevoren rondgestuurd en gedeeld. Iedereen is in korte tijd, noodgedwongen, goed geworden in online vergaderen en stukken delen. Medewerkers werken waarschijnlijk ook zelfstandiger en stemmen onderling met naaste collega’s de werkzaamheden af.

Vijf aandachtspunten
Naast de voordelen van het thuiswerken, zijn er extra uitdagingen. We noemden ze al eerder in deze blog. Wat is er van jou nodig als leidinggevende tijdens het thuiswerken? Dit zijn vijf belangrijke aandachtspunten:

  1. Inlevingsvermogen is meer nodig dan ooit, zodat je echt weet hoe het gaat met je collega’s. Creativiteit is van belang om andere vormen te vinden om belangrijke en leuke dingen een plek in het team te geven.
  2. Aandacht voor positieve zaken is belangrijker dan ooit, juist ook van jou als leidinggevende. Het team weet minder wie waar mee bezig is en of dat goed gaat of niet. Successen vieren in het team met virtuele bitterballen en champagne is misschien nog wel meer nodig dan in de gewone werksituatie.
  3. Als zaken niet goed lopen, kan jij helpen en faciliteren. Jij kan steun aan ruimte bieden als iets tegenzit, collega’s aan elkaar koppelen om te helpen.
  4. Van jou is ook direct persoonlijk contact en aandacht nodig. Check hoe het met iemand gaat, fysiek en mentaal, thuis en op het werk op 1 en dezelfde plek. Hoe gaat het met de energiebalans, zijn er nog leuke momenten?
  5. Regelmatig contact en even niet over het werk praten. Bellen met de vraag “hoe gaat het met je. Ik bel zomaar even want ik had je al weer een tijdje niet gesproken”.  Zo houd je toch persoonlijk contact en weet je beter wat er speelt.

Meer weten?
Wil je meer weten hoe je tijdens het thuiswerken het beste kunt leidinggevenden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.