Mentale weerbaarheid
2 - december - 2021Nederland-Noorwegen, gaan we naar het WK of niet? Het kw...
Lees meer
In het beste geval doe je 5% bewust. De andere 95% wordt onbewust door je brein aangestuurd. Dat is maar goed ook, anders zouden we gek worden. Maar het betekent wel dat als je iets wilt, je alert en bewust daarop moet inzetten en sturen. Want je brein kiest leuk boven nuttig. Hoe je daar goed gebruik van kunt maken? In deze blog delen we drie tips daarvoor.
Je brein wil jou beschermen
In de 5% bewust die je bewust doet, kunnen we al een hoop keuzestress ervaren. In het onbewuste deel of in het schemergebied daartussen speelt vermijding en verdringen een rol. Je onbewuste brein wil zo goed mogelijk voor jou zorgen. Het heeft geleerd en opgeslagen wat je leuk vindt en waar je blij van wordt. Dat gaan we dus doen, daar kiezen we voor. Onplezierige zaken moeten vermeden worden. Je brein wil je behoeden voor negatieve gevoelens en negatieve energie die ook weerslag hebben op je fysieke gestel. Nuttig levert niet (altijd) deze positieve gevoelens en bijbehorende energie op, met reductie van stresshormonen en aanmaak van geluk hormonen als endorfine en serotonine.
Drie tips om je brein jóu te laten helpen
Dus hoe kan je iets nuttigs, wat op zich geen positieve energie oplevert toch leuk maken, zodat je brein je helpt om eraan te beginnen en het niet uit te stellen of tegen aan te hikken? Ik heb 3 tips.
Tip 1: Maak dingen leuker
Door het letterlijke leuker te maken, zoals muziek tijdens het sporten of schoonmaken. Door bloemen op je werkplek te zetten, het samen met iemand te doen. Jezelf een beloning te beloven als het klaar is. Daarna mag je gaan sporten, boekje lezen in de zon, ga je met iemand lunchen.
Tip 2: Visualiseer het resultaat
Visualiseer wat het oplevert als het af is. Hoe tevreden je dan bent, welke druk van je af valt, hoe blij je collega’s daarmee zijn, dat je daarna verder kan met een volgende stap. Hoe concreter jij je dit kan voorstellen, hoe meer je brein daarop aanslaat. Dat willen we!
Tip 3: Start met waar je goed in bent
Doe eerst iets anders wat je wel leuk vindt en waar je goed in bent. Als je dat met een goed gevoel afrondt, pak je met die energie het nuttige op en zie je ook de leuke kanten ervan.
Ik zat vanmorgen bijvoorbeeld aan te hikken tegen het schrijven van dit blog. Ik had al wel dit thema bedacht (ergens gelezen) maar had nog geen inspiratie. Toen heb ik eerst een sollicitatie bekeken en afgehandeld. Die bleek bijzonder en grappig, ik moest erom lachen en heb een zorgvuldige mail teruggeschreven. Daarna had ik opeens de geest om het blog te schrijven. Zo zie je maar, doen waar je goed in bent, kan je brein activeren om lastiger dingen met plezier aan te willen pakken.
Wil je vaker doen waar je goed in bent?
Dat start met weten waar je goed in bent. Wij helpen mensen te ontdekken waar ze van nature goed in zijn én energie van krijgen. Het ontdekken van talenten, de energiebron; het durven dromen en grenzen te verleggen. Dat is ons vak. Door deze aanpak vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.