Mentale weerbaarheid
2 - december - 2021Nederland-Noorwegen, gaan we naar het WK of niet? Het kw...
Lees meer
Een goede match is goud waard. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt wordt er zelfs regelmatig een beloning in het vooruitzicht gesteld voor degene die de juiste kandidaat voor een vacature aanbrengt. Als iemand wordt aangedragen voor een vacature door een collega besteed ik daar als HR-manager extra aandacht aan. Wat is het voordeel van via via binnenkomen? In deze blog meer daarover.
Fiftyfifty: kennis/ervaring en de persoon
De werkgever let niet alleen op kennis en ervaring, maar ook op hoe iemand in het team past. Bij het invullen van een vacature kijk ik vaak voor 50% naar de kennis en ervaring die iemand meebrengt en voor 50% naar wie de kandidaat is. Past deze persoon bij het team? Welke talenten brengt hij of zij mee? Is er een goede overlap én aanvulling? Wat voegt iemand toe aan eigenschappen in het team?
Inschatting van collega is waardevol
Het is moeilijk om iemand op alle punten te beoordelen tijdens de selectie, ook als je de selectieprocedure goed en zorgvuldig inricht. Het blijft een voorspelling. Het is daarom een voordeel als een collega iemand voorstelt. De collega kent iemand al uit een andere situatie en kent de organisatie en het werk. De inschatting die de collega maakt dat deze persoon een goede kandidaat kan zijn, is dus echt een pre.
Een netwerkgesprek om wederzijds een goed beeld te krijgen
Een netwerkgesprek kan een goede katalysator zijn. Het doel van een netwerkgesprek is om een goed beeld te krijgen van een functie en/of van een organisatie. Het gaat om oriënteren en niet om solliciteren. Het voordeel is dat er een gesprek plaatsvindt met gerichte vragen over het werk en de organisatie. Het geeft dus wederzijds een goed beeld van wat iemand zoekt en wat belangrijk is in de organisatie of functie.
Netwerken zorgt voor een bewustere keuze
De collega die iemand aandraagt waarmee hij of zij een netwerkgesprek had, heeft een goed beeld gekregen van iemands drijfveren en ambitie. Iemand die solliciteert na een netwerkgesprek heeft het voordeel dat hij of zij al een goed beeld van de functie en de organisatie heeft gekregen en dus heel gemotiveerd kan aangeven waarom hij of zij solliciteert. De sollicitant maakt dus heel bewust de keuze voor de vacature. Dat verkleint het afbreukrisico en vergroot de kans dat iemand echt kan doen waar hij of zij goed in is.
Hulp nodig bij netwerken?
Lees dan ook onze vorige blog over drie tips om netwerken leuk en interessant te houden. Wil je liever advies op maat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.